Houtworm bestrijding en het voorkomen van houtworm. Daarvoor kunt u bij AOB terecht. AOB is al een flink aantal jaren actief met houtworm bestrijding. Wij hebben voor elke behandeling van overlast door houtworm de juiste oplossing. Maar ook kunt u bij ons terecht voor het bestrijden van boktor. Preventie doen wij door middel van het behandelen van het hout.
Houtworm
Als een houtwormbestrijding nodig is, dan heeft u waarschijnlijk last van de gewone houtwormkever (Anobium Punctatum). Dit is een kever uit de familie klopkevers (Anobiidae). Deze kever wordt ook wel kleine houtwormkever of meubelkever genoemd. Het kevertje wordt slechts 3 tot 4 millimeter lang. De dekschilden zijn fijn behaard en bruin van kleur. Ze hebben vele rijen kleine puntjes die op groeven lijken. Het halsschild is groot en beschermt de kop. De kop is onder het halsschild geplaatst. Tevens is hier bovenop een knobbel aanwezig. De seksen lokken elkaar door met hun kop en halsschild tegen het hout te tikken. Gevolg hiervan is een voor mensen hoorbaar geklop hoorbaar. Dat heeft ervoor gezorgd dat veel klopkevers ‘doodskloppertje’ worden genoemd.
Voortplanting
Larven groeien in zaagsel, dat ook wel boormeel wordt genoemd. Boormeel is licht van kleur en korrelig van structuur. Nadat de larven zijn ontwikkeld en verpopt in het hout komt de kever tevoorschijn. Eerst wordt het boorsel uit de gang geschoven en zal de kever uitvliegen. De uitvliegopening is 1 tot 2 millimeter en is daarom hieraan te herkennen. Andere bekendere kevers hebben uitvliegopeningen van minstens 2 millimeter.
Hoe herken ik houtworm?
- Een doffe klank bij het betikken van het hout met een hard voorwerp.
- Verzwakte plaatsen in het hout.
- Vervorming van het hout ofwel verzakkingen.
- Gaatjes in het hout kortom uitvliegopeningen.
- De aanwezigheid van boormeel.
- Het waarnemen van geluiden zoals knagen, kloppen.
- Dode kevers.
Schade door houtworm
Schade die houtworm kan aanrichten is enorm. De schade hangt zoals gezegd van een aantal factoren af. Zo komen de kevers alleen voor in kurkdroog hout. Ze komen niet voor in hout van levende of dode bomen in de natuur omdat dit te vochtig is. De kever wordt daarom ook wel een ‘drooghoutboorder’ genoemd. Bewerkt hout is niet geschikt voor de larven. Zij komen daardoor massaal af op spanten, onbewerkte meubels en kunstvoorwerpen in huizen. Ook houten sculpturen vallen dus nog wel eens ten prooi.
Preventie tegen houtworm
Het hout kan preventief worden beschermd tegen houtworm en andere insecten die zich in het hout boren, zoals de grote en kleine houtwormkever, de spinthoutworm en de boktor. Preventie kan verstandig zijn indien u van plan bent om een ruimte af te timmeren. Denk hierbij aan uw zolder, garage of schuur. Indien een behandeling toch achteraf plaatsvindt is het kostbaarder omdat de afwerking weer gedemonteerd moet worden.
Houtworm bestrijding
Afhankelijk van de situatie zijn er daarom twee verschillende methodes om houtworm te bestrijden:
- Vloeistofbehandeling: door middel van lage druk wordt een bestrijdingsmiddel gecontroleerd aangebracht. Het hout wordt daardoor zowel curatief als preventief behandeld. Daarom is het belangrijk dat het hout geen verflagen of laklagen bevat. De vloeistof zal ongeveer 1-2 cm in het hout dringen. Deze houtwormbestrijding is kortom een goede barrière tegen houtworm en hout-aantastende insecten. Uw hout is nu langdurig beschermd.
- Injecteren: balken en overige delen van het hout worden voorzien van een injectorplug. De vloeistof wordt dan door middel van hoge druk geïnjecteerd. Daardoor wordt het hout doordrenkt met een langwerkende bestrijdingsvloeistof.
Na de houtwormbestrijding dienen de ruimtes 48 uur te worden gelucht voordat deze weer bewoond mogen worden. Bij een product op oliebasis blijft men langdurig de restanten van de olie ruiken. Contact met het bestrijdingsmiddel moet al met al vermeden worden.
Producten
Aangezien alle door ons ingezette producten zijn toegestaan door het CTB (College Toelating Bestrijdingsmiddelen). De door ons ingezette producten voor een houtwormbestrijding zijn synthetische pyrethroïden. Deze producten hebben een relatief lage toxiciteit voor mensen.
Voorbereiding van de houtworm bestrijding
- De oppervlakken moeten vooraf ontdaan worden van verf. De bedoeling is dat de vloeistof goed het hout kan indringen (tenzij er geïnjecteerd wordt).
- Alle te behandelen objecten zullen rondom toegankelijk zijn voor de spuitlans.
- Het hout moet stofvrij zijn.
- Zoveel mogelijk inventaris verwijderen indien deze de behandeling bemoeilijken.
- Vloeren onder de te behandelde objecten worden voorzien van plastic. Behandeling zonder vermorsing is niet mogelijk.
Kosten
Als u last heeft van houtworm en gaatjes ziet in het hout dan adviseren we u graag. Dit kan telefonisch (kosteloos) of tijdens een inspectie. Bij een inspectie worden er geen kosten in rekening gebracht. Tijdens een inspectie wordt gelijk gezegd of een houtworm actief of niet actief is. Na de inspectie maken wij vrijblijvend voor u een offerte. Soms gaan we na overleg gelijk tot bestrijden over.De kosten van een houtwormbestrijding zijn afhankelijk van de ernst van de situatie. Ook van invloed is voor welke bestrijding gekozen wordt. Bij sommige bestrijdingen zult u soms een paar dagen niet in de woning kunnen zijn.
Die kosten worden altijd vooraf met u besproken. In bepaalde gevallen zijn de kosten voor rekening van de huiseigenaar. Voor particulieren, bedrijven en instellingen worden vrijblijvende offertes opgesteld.
Neem contact met ons op
Wij zijn 7 dagen per week tussen 8:00 en 22:00 uur telefonisch bereikbaar.
U kunt ook het contactformulier invullen. Wij nemen dan z.s.m. contact met u op.
Werkzaam in Midden Nederland
AOB is 7 dagen per week tussen 08:00 en 22:00 uur beschikbaar. Voor houtworm bestrijding in de regio ten noorden van de stad Utrecht:
Amersfoort – Hilversum – Leusden – Baarn – Soest – Hoogland – Hooglanderveen – Blaricum – Eemnes – Huizen – Bussum – Laren – Naarden – Achterveld – Hoevelaken – Lage Vuursche –Bunschoten – Spakenburg – Eemdijk – Zwartebroek – Terschuur – Stoutenburg – Zeist – Huis Ter Heide – Bosch en Duin – Den Dolder – Austerlitz – Bilthoven – De Bilt – Woudenberg – Maarn –Maarsbergen – Doorn – Driebergen – Nijkerk GLD – Nijkerkerveen – Stroe – Ankeveen – De Glind – Groenekan – Kootwijk – Maartensdijk en omstreken.
Staat u plaats er niet bij kijk dan eens op www.meldingongedierte.nl voor een regionale houtwormbestrijder.