Volwassen tapijtkevers eten voornamelijk nectar en stuifmeel van bloemen. Het zijn echter de larven van de tapijtkevers die de schade aanbrengen door hun eetgedrag. De larve van de tapijtkever is namelijk een aaseter. Ze eten bijvoorbeeld wollen stoffen, bont, opgezette dieren, huiden en alle andere zaken in uw woning die van dierlijk materiaal afkomstig zijn.
Als u vermoedt dat u last hebt van tapijtkevers gaan we samen met u op zoek naar de oorzaak en helpen u de tapijtkevers te bestrijden. Zo bespreken we te nemen maatregelen en geven we advies om tapijtkevers in de toekomst te voorkomen.
Tapijtkevers
Tapijtkevers komen in Nederland algemeen voor. Van nature zijn de larven van de tapijtkever aaseters. Vaak worden ze gevonden in oude verlaten vogelnesten. Bij uitzondering dienen plantaardige stoffen als voedsel. De volwassen tapijtkevers worden zomers veelal op bloemen aangetroffen, waar ze zich voeden met stuifmeel en nectar.
Uiterlijk van de tapijtkever
De larven van de tapijtkever zijn over het algemeen goudbruin behaard. Aan het achterlijf treft men enkele bosjes langere haren aan. De vorm van de larven is wat gedrongen met een lengte van 4-5 mm. De tapijtkevers zijn daarentegen ovaal van vorm en ca. 2-3 mm lang. Verder zijn ze dof van kleur, vooral zwart en bruin met hier en daar wat lichtere rafelige vlekken of banden.
Ontwikkeling van tapijtkevers
Tapijtkevers ondergaan een volledige gedaanteverwisseling. Dat wil zeggen dat ze de stadia ei – larve – pop – imago (volwassen stadium) achtereenvolgens doormaken. Het eistadium duurt, afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid, 6-35 dagen. Het larvale stadium kan zelfs 2-12 maanden in beslag nemen. Het popstadium duurt 5-19 dagen terwijl daarna de kever 7-41 dagen in leven kan blijven.
Overlast door tapijtkevers
Anders dan de naam doet vermoeden heeft de tapijtkever weinig of niets met vloerbekleding te maken. De volwassen variant is namelijk ongevaarlijk. De larven van tapijtkevers kunnen echter aan bijvoorbeeld wollen stoffen, vloerbedekking en andere producten van dierlijke oorsprong aanzienlijke schade aanrichten. Tapijtkevers komen overal in Nederland voor. De larven van de tapijtkever zijn aaseters. Zij vinden hun voedsel meestal in (verlaten) vogelnesten. De volwassen kever wordt ’s zomers vaak op bloemen aangetroffen, waar deze zich voedt met stuifmeel en honing. Een enkele in huis voorkomende kever is doorgaans een toevalstreffer. Toch overlast in huis? Met AOB Ongediertebestrijding is de plaag snel bestreden!
Risico’s en gezondheid
Tapijtkevers worden niet meteen als een gevaar voor de gezondheid gezien, maar kunnen wel antrax (miltvuur) verspreiden. In Nederland wordt overigens niet bijgehouden wie er ziek zijn geworden door tapijtkevers.
Bestrijden van tapijtkevers
Wanneer tapijtkevers bestrijden
Een enkele in huis voorkomende tapijtkever kan een toevallige vondst zijn zonder dat er sprake is van schade. De tapijtkever kan bijvoorbeeld een overwinteringsplaats in huis hebben gezocht of in het voorjaar of in de zomer toevallig binnen zijn gevlogen. In die gevallen is een bestrijding met insecticiden volstrekt overbodig.
Wijze van bestrijding van tapijtkevers
Om de tapijtkever te bestrijden moeten alle schuilplaatsen waar larven worden aangetroffen behandeld worden met een residueel werkend insecticide. Daarom wordt op de bespoten plaatsen een voor de insecten giftig residu aangebracht, dat nog enkele maanden zijn dodelijke werking op de insecten behoudt. Om effectief te bestrijden is het belangrijk dat de bewoner al deze plaatsen bereikbaar maakt. Denk hierbij bijvoorbeeld vooral aan plinten, naden en kieren en onder de randen van de vloerbedekking. Ook is het aan te bevelen om voor de behandeling zeer grondig te stofzuigen, vooral op moeilijk bereikbare plaatsen.
Wanneer de insecten zich in een kledingkast of kist bevinden, dient men de kleren eruit te halen. Vervolgens kunnen de naden en kieren behandeld kunnen worden. Kinderspeelgoed moet voorafgaand aan de behandeling worden opgeruimd. Bij behandeling van de kasten kan speelgoed in plastic zakken worden verpakt.
Na de behandeling mag de woning twee uur niet betreden worden en daarna moet u goed ventileren
Kleding liever niet behandelen met bestrijdingsmiddel. Kleding en andere textiel die is aangetast kan men het beste (laten) reinigen en vervolgens herstellen. Reinigen bij tenminste 30 minuten bij 60°C zal dodelijk zijn. Ook kan men insecten in materialen bestrijden door deze ca. 2 weken te bewaren in een vrieskist (temperatuur lager dan -10°C). De tapijtkever kan zeer hardnekkig zijn waardoor het soms nodig de behandeling na 8 weken te herhalen indien geen afdoend resultaat is verkregen.
Preventie van tapijtkevers
Om tapijtkevers te voorkomen kunt u een aantal maatregelen nemen:
- Voorkom vogelnestjes onder dakpannen.
- Naden en kieren dichten.
Kosten
Als u overlast heeft door tapijtkevers dan adviseren we u graag. Dit kan telefonisch (kosteloos) of tijdens een inspectie. Bij een bezoek worden wél kosten in rekening gebracht. Wanneer wij de bestrijding uitvoeren worden deze kosten op de totale rekening in mindering gebracht.
Die kosten worden altijd vooraf met u besproken. Voor particulieren, bedrijven en instellingen worden vrijblijvende offertes opgesteld.
Neem contact met ons op
Wij zijn 7 dagen per week tussen 8:00 en 22:00 uur telefonisch bereikbaar.
U kunt ook het contactformulier invullen. Wij nemen dan z.s.m. contact met u op.
Werkzaam in Midden Nederland
AOB is 7 dagen per week tussen 08:00 en 22:00 uur beschikbaar. Voor een tapijtkever bestrijding in de regio ten noorden van de stad Utrecht:
Amersfoort – Hilversum – Leusden – Baarn – Soest – Hoogland – Hooglanderveen – Blaricum – Eemnes – Huizen – Bussum – Laren – Naarden – Achterveld – Hoevelaken – Lage Vuursche –Bunschoten – Spakenburg – Eemdijk – Zwartebroek – Terschuur – Stoutenburg – Zeist – Huis Ter Heide – Bosch en Duin – Den Dolder – Austerlitz – Bilthoven – De Bilt – Woudenberg – Maarn –Maarsbergen – Doorn – Driebergen – Nijkerk GLD – Nijkerkerveen – Stroe – Ankeveen – De Glind – Groenekan – Kootwijk – Maartensdijk en omstreken.
Staat u plaats er niet bij kijk dan eens op www.meldingongedierte.nl voor een regionale tapijtkeverbestrijder.