Deskundige bestrijding is het beste wat u kunt doen tegen overlast van mieren. Als u last hebt van mieren kunnen we samen met u op zoek gaan naar de oorzaak en helpen we u de overlast op structurele wijze te bestrijden. Zo bespreken we te nemen maatregelen en geven we advies om een mierenplaag in de toekomst te voorkomen.
Mieren
Tuinmieren komen voor in diverse soorten. Hun nesten vindt u in zandgrond en, gelukkig, meestal buitenshuis onder straattegels, maar ook onder bijvoorbeeld omgekeerde bloempotten. Een enkele keer komt zo’n nest ook binnenshuis voor, bijvoorbeeld als er bovenop is gebouwd. Sommige soorten nestelen ook in oud, rottend hout. In de wintermaanden houdt de kolonie zich meestal tamelijk rustig, maar zodra het voorjaar begint, zie je ze weer verschijnen. Ze zijn altijd op zoek naar voedsel, het liefst suikerhoudende producten. Buiten verzamelen ze honingdauw, het afscheidingsproduct van bladluizen en eten ze soms ook kleine insecten. Binnen snuffelen ze echter graag in afvalemmers en speuren ze naar zoete voedingsmiddelen die ze overal weten te vinden.
Mieren kennen rangen en standen. De gevleugelde koninginnen leggen de eieren. De werksters zijn onvruchtbare vrouwelijke exemplaren. Zij bouwen het nest uit, beschermen het en verzorgen de larven. Zij zoeken naar voedsel, tot ver in onze huizen. Mannetjes zijn er alleen gedurende een bepaalde tijd van het jaar. Zij hebben ook vleugels en bevruchten de koninginnen hoog in de lucht. Daarna sterven ze.
Overlast door mieren
Een kolonie bestaat uit één koningin, met een grote groep werksters en jonge mannetjes. De werksters vormen de grootste groep binnen een kolonie. Zij zijn onvruchtbare dochters van de koningin en hebben verschillende taken binnen de kolonie. Een kolonie kan uit miljoenen mieren bestaan en bevindt zich in vaak tot diep onder de grond.
Mieren ontstaan als larven in een mierennest. Deze larven worden opgekweekt tot onvruchtbare werksters, toekomstige koninginnen en mannetjes. Alleen de mannetjes en de toekomstige koninginnen hebben vleugels. Als deze voldoende ontwikkeld zijn verlaten ze vliegend het nest; dit gebeurt meestal op warme dagen. Dan volgt de bruidsvlucht: in de lucht paren de koninginnen en de mannetjes. Na het paren sterven de mannetjes. De koninginnen verliezen hun vleugels en zoeken met enkele werksters naar een nieuwe nestplaats. Hier starten ze een nieuwe mierenkolonie.
Risico’s en gezondheid
Mieren kunnen via hun urine en ontlasting ziektekiemen verspreiden, waardoor voedselvergiftiging kan ontstaan. In Nederland is niet precies bekend hoe vaak ziekteverschijnselen kunnen worden gerelateerd aan mieren.
Bestrijden van mieren
Zodra u mieren in huis op merkt, is het tijd voor actie. Mieren kunnen namelijk bijten, steken en zijn altijd op zoek naar eten. Bestrijding van deze kleine beestjes is dus zeer belangrijk en dient daarom zorgvuldig gedaan te worden. Een effectieve mierenbestrijding zorgt ervoor dat het huis vrij gemaakt wordt van mieren. Het is mogelijk om de bestrijding eerst zelf te proberen of direct te kiezen voor een effectieve mierenbestrijding door hier een professionele mierenbestrijder in te schakelen.
Mieren zelf bestrijden is mogelijk en soms voordeliger dan het inschakelen van een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf. Er zijn tegenwoordig tal van producten te koop die een oplossing bieden bij overlast van mieren. Lees altijd de gebruiksinstructies voor de producten goed door. De producten zijn veelal gericht op een specifiek probleem. Bijvoorbeeld de grootte van de mierenplaag en de locatie van het mierennest.
Hardnekkige mierenplagen zijn heel lastig zelf te bestrijden. Wij zijn een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf en hebben de nodige ervaring en kennis met betrekking tot een grondige bestrijding van mieren. Wij weten onder andere waar de mieren zich graag schuilhouden en kennen de verschillende soorten mieren. Daarnaast is het vaak niet nodig om het huis te verlaten of te ontruimen wanneer er een professionele bestrijding plaatsvindt. Bij het zelf bestrijden van mieren is de kans groter dat mieren terugkeren. Dit komt omdat de producten niet altijd doeltreffend genoeg zijn.
Kosten
Als u overlast heeft door mieren dan adviseren we u graag. Dit kan telefonisch (kosteloos) of tijdens een inspectie. Bij een bezoek worden wél kosten in rekening gebracht. Wanneer wij de bestrijding uitvoeren worden deze kosten op de totale rekening in mindering gebracht.
De kosten worden altijd vooraf met u besproken. Voor particulieren, bedrijven en instellingen worden vrijblijvende offertes opgesteld.
Wilt u zelf aan de slag? U kunt mierenbestrijdingsproducten in de online winkel kopen.
Neem contact met ons op
Wij zijn 7 dagen per week tussen 8:00 en 22:00 uur telefonisch bereikbaar.
U kunt ook het contactformulier invullen. Wij nemen dan z.s.m. contact met u op.
Werkzaam in Midden Nederland
AOB is 7 dagen per week tussen 08:00 en 22:00 uur beschikbaar. Voor mierenbestrijding in de regio ten noorden van de stad Utrecht:
Amersfoort – Hilversum – Leusden – Baarn – Soest – Hoogland – Hooglanderveen – Blaricum – Eemnes – Huizen – Bussum – Laren – Naarden – Achterveld – Hoevelaken – Lage Vuursche –Bunschoten – Spakenburg – Eemdijk – Zwartebroek – Terschuur – Stoutenburg – Zeist – Huis Ter Heide – Bosch en Duin – Den Dolder – Austerlitz – Bilthoven – De Bilt – Woudenberg – Maarn –Maarsbergen – Doorn – Driebergen – Nijkerk GLD – Nijkerkerveen – Stroe – Ankeveen – De Glind – Groenekan – Kootwijk – Maartensdijk en omstreken.
Staat u plaats er niet bij kijk dan eens op www.meldingongedierte.nl voor een regionale mierenbestrijder.