Motmuggen, ook wel latrinevlieg genoemd, leven vooral in afvoeren, riolen en kruipruimtes. Ze leggen hun eitjes in (lekkende) drab of in breuken van de rioolbuis. Na twee dagen komen de eitjes uit en zo wordt de zwerm motmuggen steeds groter.
Motmuggen
Motmuggen worden ook wel rioolvliegen of latrinevliegjes genoemd. Een motmug heeft een beetje het uiterlijk van een mot; een latrinevlieg heeft daarentegen wel wat weg van een fruitvliegje. Motmuggen zijn kleine vliegende insecten die over het algemeen niet groter worden dan 5 millimeter. De vliegjes zijn grijs en hebben veel haartjes op hun rug en vleugels. Motmuggen zijn in riolen een normaal verschijnsel, ze gedijen goed in koude, vochtige ruimten. Hebt u last van slib of een kleine breuk in een van uw leidingen dan is het mogelijk dat ze hier ook gaan zitten of uitkomen. Soms kunt u ze dan uiteindelijk ook in het toilet, de douche, het bad of de keuken aantreffen.
Omdat de insecten zo klein zijn vliegen ze al snel het hele huis door. Ze trekken meestal naar de ramen omdat daar het licht is. Ze voeden zich met schimmels en bacteriën.
Overlast door motmuggen
Bij overlast van motmuggen in huis kan het zijn dat zich in de kruipruimte onder het huis een lekkage bevindt. Door de centrale verwarming in huizen wordt ook de ruimte onder het huis verwarmd, waardoor de muggen een optimale omgeving hebben om zich te ontwikkelen. Maar onder het huis is niet de enige plaats waar motmuggen kunnen volgroeien.
Risico’s en gezondheid
Vanwege de levenswijze van de motmug, wat zich voor een groot gedeelte op of in onhygiënische plekken afspeelt, kan de motmug bacteriën en ziektes met zich meedragen.
Dit is dan ook de reden waarom de motvlieg schadelijk kan zijn voor de mens. Het beestje kan ziektes en bacteriën achterlaten op etenswaren en andere spullen die u gebruikt in de keuken, zoals bestek, het aanrecht en borden, glazen en pannen. De motmug of latrinevlieg steekt echter niet.
Bestrijden van motmuggen
De nadelige gevolgen die de aanwezigheid van de motmug in uw huis kunnen hebben voor de gezondheid maken het noodzakelijk deze insecten te bestrijden. Omdat ze zich snel voortplanten is het zaak direct in actie te komen en niet te wachten tot het inmiddels een ware plaag is geworden. Een motmug legt per dag zo’n 200 minuscule eitjes die binnen 1 à 2 dagen uitkomen.
Omdat de oorzaak nagenoeg altijd ligt in een breuk of open leiding moet dit gemaakt worden. Hier is in veel gevallen een loodgieter bij nodig. Daarna of juist ervoor kan een bestrijding plaatsvinden. Het kan zijn dat u tijdens de bestrijding en een paar uur erna niet het huis in mag.
Kosten
Als u overlast heeft dan adviseren we u graag. Dit kan telefonisch (kosteloos) of tijdens een inspectie. Bij een inspectiebezoek worden wél kosten in rekening gebracht. Soms gaan we na overleg met u gelijk tot het bestrijden van de motmug over. Bij behandeling worden de kosten van de inspectie op de totale rekening in mindering gebracht.
De kosten van de bestrijding zijn afhankelijk van de ernst van de situatie maar ook voor welke bestrijding gekozen wordt. Zo moet rekening gehouden worden met de bereikbaarheid en oppervlakte van de plaatsen die behandeld moeten worden. Bij sommige bestrijdingen zult u soms een paar uur niet in de woning mogen zijn. De kosten worden altijd vooraf met u besproken. In bepaalde gevallen zijn de kosten voor rekening van de huiseigenaar. Voor particulieren, bedrijven en instellingen worden vrijblijvende offertes opgesteld.
Neem contact met ons op
Wij zijn 7 dagen per week tussen 8:00 en 22:00 uur telefonisch bereikbaar.
U kunt ook het contactformulier invullen. Wij nemen dan z.s.m. contact met u op.
Werkzaam in Midden Nederland
AOB is 7 dagen per week tussen 08:00 en 22:00 uur beschikbaar. Voor motmuggen bestrijding in de regio ten noorden van de stad Utrecht:
Amersfoort – Hilversum – Leusden – Baarn – Soest – Hoogland – Hooglanderveen – Blaricum – Eemnes – Huizen – Bussum – Laren – Naarden – Achterveld – Hoevelaken – Lage Vuursche –Bunschoten – Spakenburg – Eemdijk – Zwartebroek – Terschuur – Stoutenburg – Zeist – Huis Ter Heide – Bosch en Duin – Den Dolder – Austerlitz – Bilthoven – De Bilt – Woudenberg – Maarn –Maarsbergen – Doorn – Driebergen – Nijkerk GLD – Nijkerkerveen – Stroe – Ankeveen – De Glind – Groenekan – Kootwijk – Maartensdijk en omstreken.
Staat u plaats er niet bij kijk dan eens op www.meldingongedierte.nl voor een regionale motmuggenbestrijder.