Deskundige bestrijding is het beste wat u kunt doen tegen overlast van muizen. Als u last hebt van muizen kunnen we samen met u op zoek gaan naar de oorzaak en helpen we u de overlast op structurele wijze te bestrijden. Zo bespreken we de te nemen maatregelen en geven we advies om een muizenplaag in de toekomst te voorkomen.
Muizen
Huismuizen zijn kleine diertjes van 8-10 cm lang met een spitse snuit. De staart van een muis heeft ongeveer dezelfde lengte als het lichaam. Huismuizen hebben een grijsbruine vacht die op de buik iets lichter is dan op de rug. Ze wegen 14-20 gram. Muizen zijn na twee maanden seksueel volwassen. De vrouwtjes hebben 8 à 10 worpen per jaar. De draagtijd is ongeveer 3 weken en het aantal jongen per worp is ongeveer 8. Huismuizen eten eigenlijk alles, maar hebben een duidelijke voorkeur voor granen, spek, kaas en zoetigheid. Ze eten 3 – 5 gram voedsel per dag. Ook het benodigde vocht halen ze uit de voeding. Huismuizen zijn een van de meest voorkomende knaagdieren.
Overlast door muizen
Overlast door muizen wordt voornamelijk veroorzaakt door de huismuis. Het komt zelden voor dat een veldmuis, spitsmuis of een bosmuis een huis binnendringt. Muizen kunnen schade veroorzaken doordat zij knagen aan levensmiddelen, textiel, papier, isolatiematerialen, leidingen en kabels.
De muis heeft een groot aanpassingsvermogen en leeft overal waar voldoende voedsel aanwezig is. Helaas is dat ook daar waar mensen met de bereiding en opslag van voedsel bezig kunnen zijn. Muizen zijn heel nieuwsgierig en beschadigen met hun geknaag allerlei producten en materialen en tevens brengen ze ziektekiemen over. Als gevolg hiervan zijn muizen ongewenst.
Risico’s en gezondheid
Muizen zijn dieren die bekend staan als dragers van ziektes. Muizen kunnen via urine en ontlasting ziektekiemen verspreiden, waardoor voedselvergiftiging en/of huidziekten kunnen ontstaan.
Huismuizen zijn dragers van een aantal ziektekiemen zoals leptospirose of het hantavirus. Er bestaat een kans dat deze ziekten op mens, vee of huisdier worden overgedragen. Leptospirose is een bacterie en leeft bij de huismuis in de nieren, maar maakt de muis zelf niet ziek. Hantavirus kun je oplopen na contact met de huismuis of zijn uitwerpselen. Bij ons in Nederland komt alleen de milde vorm van het hantavirus voor.
Gemiddeld krijgen jaarlijks dertig mensen last van een infectie met leptospirose, maar vorig jaar waren dat er 97. Het aantal hantavirusinfecties steeg van gemiddeld dertien naar 36 gevallen, maakten het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag bekend. Muizen en ratten dragen ziektes over via hun urine en poep, maar ook een beet van één van de twee diersoorten kan ziektes overbrengen.
Het is volgens beide organisaties nog niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van de stijging is, maar de zachte winter en warme zomer hebben waarschijnlijk een rol gespeeld. De situatie is niet zorgelijk, het aantal patiënten is beperkt, aldus RIVM en NVWA.
Besmet water
Ratten kunnen dragers zijn van de bacterie die leptospirose veroorzaakt die kan leiden tot de ziekte van Weil en infecties met hantavirussen. Als besmette ratten bijvoorbeeld in water urineren waarin ook recreanten zwemmen kunnen mensen besmet raken. Ze kunnen daardoor griepachtige verschijnselen krijgen of ernstige nier- en leverproblemen. Ook honden lopen een groot risico op besmetting. Muizenpoep kan onder andere Salmonellavergiftiging veroorzaken.
Het type hantavirus waardoor mensen ziek worden is het zogeheten Puumulavirus. Het wordt overgedragen door de rosse woelmuis die in 2014 in aantal toenam. Een infectie met het Puumulavirus kan koorts en nierfalen veroorzaken.
Bron: Algemeen dagblad
Weren van muizen
Door goede bouwkundige voorzieningen, zoals goed sluitende deuren, smalle ventilatieopeningen en openingen in muren kleiner dan 5 mm, enz. kan men muizen buiten houden. Dicht gaten in muren die groter zijn dan 5 mm.
Ook een goede hygiëne is van belang om de aanwezigheid van muizen tegen te gaan. Sla bijvoorbeeld voedingsmiddelen op in plastic dozen, zodat de muizen er niet bij kunnen. Geef ook huisdieren ’s morgens niet te veel eten zodat het meeste eten ’s avonds op is.
Het is vooral belangrijk om ongedierte zoals muizen te voorkomen. Een goed onderhoud van uw woning en een geregelde controle zijn essentieel. Maak het muizen zo moeilijk mogelijk om nestgelegenheid en voeding te vinden.
Bestrijden van muizen
Een enkele muis in huis is te vangen met een klem. Echter als u met een muizenplaag te maken hebt, zullen muizenvallen alleen niet volstaan en het probleem niet oplossen. In deze gevallen zullen bestrijdingsmiddelen (rodenticiden) gebruikt moeten worden. Deze bestrijdingsmiddelen zijn op basis van anticoagulantia (antibloedstollingsmiddelen). Deze middelen doden de muizen over het algemeen snel. Doordat de muizen niet direct symptomen vertonen blijven ze makkelijk van de gifstof eten totdat ze een dodelijke dosis binnen hebben. De bestrijdingsmiddelen kunnen giftig zijn voor andere dieren en mensen en moet dus altijd met grote voorzichtigheid gebruikt worden. Als het resultaat van een bestrijdingsactie te lang duurt, moeten andere producten met een andere werkzame stof worden ingezet.
Kosten
Als u overlast heeft door muizen dan adviseren we uw graag. Dit kan telefonisch (kosteloos) of tijdens een inspectie. Bij een inspectiebezoek kunnen wij gelijk met de bestrijding starten zodat u gelijk waar voor u geld krijgt. Eventuele vervolgafspraken gaan in overleg en ook eventuele aanpassingen worden in overleg uitgevoerd.
De kosten van de bestrijding zijn afhankelijk van de ernst van de situatie en de gekozen bestrijdingsmethode. Ook kunt u er voor kiezen om de bestrijding deels zelf uit te voeren.
Die kosten worden altijd vooraf met u besproken. In bepaalde gevallen zijn de kosten voor rekening van de huiseigenaar. Voor particulieren, bedrijven en instellingen worden vrijblijvende offertes opgesteld.
Wilt u zelf aan de slag?
U kunt muizenklemmen in de online winkel kopen.
Neem contact met ons op
Wij zijn 7 dagen per week tussen 8:00 en 22:00 uur telefonisch bereikbaar.
U kunt ook het contactformulier invullen. Wij nemen dan z.s.m. contact met u op.
Werkzaam in Midden Nederland
AOB is 7 dagen per week tussen 08:00 en 22:00 uur beschikbaar. Voor muizen bestrijding in de regio ten noorden van de stad Utrecht:
Amersfoort – Hilversum – Leusden – Baarn – Soest – Hoogland – Hooglanderveen – Blaricum – Eemnes – Huizen – Bussum – Laren – Naarden – Achterveld – Hoevelaken – Lage Vuursche –Bunschoten – Spakenburg – Eemdijk – Zwartebroek – Terschuur – Stoutenburg – Zeist – Huis Ter Heide – Bosch en Duin – Den Dolder – Austerlitz – Bilthoven – De Bilt – Woudenberg – Maarn –Maarsbergen – Doorn – Driebergen – Nijkerk GLD – Nijkerkerveen – Stroe – Ankeveen – De Glind – Groenekan – Kootwijk – Maartensdijk en omstreken.
Staat u plaats er niet bij ga dan naar www.muizenbestrijders.nl voor een regionale muizenbestrijder.