Een vlooienplaag in huis ontstaat vaak in de vakantieperiode. Deskundige bestrijding is het beste wat u kunt doen tegen overlast van vlooien. Als u last hebt van vlooien in huis helpen we u de overlast op structurele wijze te bestrijden. Zo bespreken we te nemen maatregelen en geven we advies om vlooien in huis in de toekomst te voorkomen.
Vlooien
De meest voorkomende vlooiensoort is de zogenaamde ‘kattenvlo’. Deze komt, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zowel op honden als op katten voor.
Na iedere bloedmaaltijd legt het vrouwtje zo’n 4 tot 8 eieren. Afhankelijk van de omstandigheden komen de eitjes na 1 tot 12 dagen uit. Onder gunstige omstandigheden duurt het gemiddeld 4 tot 6 weken voordat vanuit het eitje een volwassen vlo is ontwikkeld.
Vlooienplaag: overlast door vlooien
In de vakantieperiode gebeurt het veelvuldig dat er vlooienplagen ontstaan in huizen. Wanneer er namelijk geen beweging in huis is komen de eitjes niet uit, maar zodra er beweging is in het huis komen de eitjes uit en begint de overlast. Met name wanneer de huisdieren het huis (tijdelijk) verlaten, kan een vlooienplaag ontstaan. Zodra u de deur opent bij terugkomst van vakantie, kunt u besprongen worden door honderden uitgehongerde vlooien op zoek naar een bloedmaaltijd.
Verwarmde woningen met tapijten en huisdieren vormen voor vlooien een ideale leefomgeving. Door een huisdier met vlooien te aaien of door op een plek te verblijven waar vlooien hun eitjes leggen, (tapijten, bankstellen, stoelen ect.) kunnen vlooien worden overgedragen op handen of kleren.
Risico’s en gezondheid
Vlooien zijn bloedparasieten, ze voeden zich met het bloed van hun gastheer zoals de kat of de hond. Ze springen naar mensen met een onbeschermde huidzone, om daar bloed te zuigen en dan weer weg te springen. Typische locaties van vlooienbeten bij volwassenen zijn de (behaarde) onderbenen. Jonge kinderen die veel op de grond spelen, hebben voornamelijk beten op de niet bedekte lichaamsdelen zoals armen en benen. De beten zien er meestal uit als een rood vlekje met een klein bloedkleurig puntje of bultje in het midden. Een vlooienbeet kan hevige jeuk veroorzaken en zorgen voor huidirritatie. Het is belangrijk niet te krabben aan de beten, want zo kunnen de wondjes ontsteken. Sommige vlooiensoorten zouden theoretisch ook ziekten kunnen overbrengen. Zonder maatregelen wordt een vlooienprobleem steeds erger omdat vlooien zich snel vermenigvuldigen.
Het is niet bekend of er ook werkelijk mensen ziek worden van vlooienbeten.
Bestrijden van de vlooien
Stofzuigen
Gebruik de stofzuiger (op z’n sterkste stand) om het tapijt of het kleed, en daarnaast de rest van het huis zorgvuldig te zuigen. Ook en vooral de plekken waar u moeilijk bij kunt komen; overal kunnen de vlooien zitten. Tussen de kussens van banken en fauteuils, bij de plinten dus letterlijk in alle hoeken en gaten. Vergeet ook de katten- of hondenmand niet! Klop deze eerst buiten uit, zodat de vlooien, vlooieneitjes en larven eruit vallen. Niet voor de deur natuurlijk, want dan loopt u de vlooien zo weer mee naar binnen. Omdat na het stofzuigen vlooien, eitjes en larven in de stofzuigerzak zullen zitten, is het raadzaam de stofzuigerzak weg te gooien na het stofzuigen.
Wassen
Dekens, manden, kussens of andere voorwerpen waar uw huisdier graag op ligt of zit kunt u het beste zo heet mogelijk wassen. Waar mogelijk op 90 graden, anders op 50 of 60 graden. Hierdoor zullen noch de eitjes, noch de larven overleven. Neem voor de zekerheid ook de kussens op de bank mee. Indien uw huisdier weleens in uw slaapkamer is, reinig dan ook het beddengoed. Herhaal dit wekelijks, zeker gedurende de weken dat u vlooien aan het bestrijden bent. Om zeker te zijn dat nergens vlooien, vlooieneitjes of -larven achterblijven, is het verstandig ook uw kleren zo snel mogelijk te wassen. Ook de kleren in de (vuile) wasmand, want ook hier kunnen makkelijk vlooien of vlooieneitjes in zitten. Dus, alle kleren direct (zo heet mogelijk) wassen en opbergen in de kast.
Deskundige vlooienbestrijding
Mocht het toch uit de hand gelopen zijn en wilt u snel van uw vlooienplaag af, wij helpen u graag en in de meeste gevallen kunnen wij binnen 24 uur bij u zijn.
Voor de bestrijding bij de kat of hond, contacteert u het best de dierenarts. Of gebruik het liefst een middel wat de hond of kat nog niet eerder heeft gehad
Kosten
Als u overlast heeft dan adviseren we u graag. Dit kan telefonisch (kosteloos) of door een inspectie (wat niet vaak gedaan wordt met vlooien). Bij een inspectie worden wél kosten in rekening gebracht. Bij behandeling worden de kosten van de inspectie op de totale rekening in mindering gebracht. Vaak gaan we na overleg met u gelijk tot bestrijden van de vlooien over. Tijdens en na bestrijdingen zult u soms een paar uur niet in de woning mogen zijn.
De prijs van de bestrijding ligt aan de ernst van de situatie maar ook aan de grootte van de woning of bedrijfsruimte. Zo moet ook rekening gehouden worden met de bereikbaarheid en oppervlakte van de plaatsen die behandeld moeten worden.
Neem contact met ons op
Wij zijn 7 dagen per week tussen 8:00 en 22:00 uur telefonisch bereikbaar.
U kunt ook het contactformulier invullen. Wij nemen dan z.s.m. contact met u op.
Werkzaam in Midden Nederland
AOB is 7 dagen per week tussen 08:00 en 22:00 uur beschikbaar. Voor een vlooien bestrijding in de regio ten noorden van de stad Utrecht:
Amersfoort – Hilversum – Leusden – Baarn – Soest – Hoogland – Hooglanderveen – Blaricum – Eemnes – Huizen – Bussum – Laren – Naarden – Achterveld – Hoevelaken – Lage Vuursche –Bunschoten – Spakenburg – Eemdijk – Zwartebroek – Terschuur – Stoutenburg – Zeist – Huis Ter Heide – Bosch en Duin – Den Dolder – Austerlitz – Bilthoven – De Bilt – Woudenberg – Maarn –Maarsbergen – Doorn – Driebergen – Nijkerk GLD – Nijkerkerveen – Stroe – Ankeveen – De Glind – Groenekan – Kootwijk – Maartensdijk en omstreken.
Staat u plaats er niet bij kijk dan eens op www.meldingongedierte.nl voor een regionale vlooienbestrijder.